torsdag 27 november 2008

Far jag kan inte få upp min cockosnöt!

Under hösten försökte en dansk yngling, att lyckas bättre än sin pappa.
Han skulle slå världsrekordet i att öppna cockosnötter.

Med hjälp av karate!

Det gick inget vidare.
Jag tror det är bättre de koncentrerar sig på pilsner.


How Not To Break A World Record - Watch more Free Videos

onsdag 26 november 2008

Fotbollens framtid nov 2008

Under den här rubriken kommer du att finna en del information om fotbollen, som den ser ut för tillfället och vad vi kan finna i framtiden.
Just idag ska jag skriva några ord om två framtidshopp och deras lag. Det är mina "sobrinos" eller syskonbarn till Eugenia. Rikard och Daniel, två grabbar som jag följt sedan de var ännu mindre till daxdato. Båda två är stora fotbollsentusiaster, som spelar med Enebyberg IF i nordöstra StorStockholm.

Rikard finns hos P98 i Enebybergs , nästan 30 killar som har kul tillsammans och spelar fotboll. Truppens sista turnering för året var Fyrverkeri Cupen i Hässelby. Där ställde man upp med två lag, vilka båda blev tvåa i sina grupper. Ett bevis på detta är den pokal vi har vunnit, EIF 2 vann en pokal för flest gjorda mål i gruppspelet. Jättekul! Jättegrattis alla grabbar!

Rikard nickar

Daniel är lite yngre och spelar i P01. 23 grabbar nyss fyllda 7 år, som tränar systematiskt och lekfullt. Grabbar som tycker fotboll är både roligt och spännande. De kommer att spela en sista Cup för året den 7 december. De ska ha ett stort LYCKA TILL och hoppas att ni vinner flera matcher!
Daniel i aktion

Visst måste även stjärnan ha en baksida och myntet sin glans. Jag har inte lyckats övertyga dem helt, utan de har valt "kompislinjen". Hejar båda två på Djurgården och Barcelona, trots att jag predikar för AIK och Real Madrid. Men vem vet de kanske blir förståndigare med åren.

tisdag 25 november 2008

Solens nedgång och romantikens uppgång

Tänka sig att få uppleva den här i verkligheten!

Fula fulla farbröder förstörde fotbollen framspel!

I lördags hade jag oturen att få fula fulla farbröder vid min sida på "fotbollsbaren". Deras eviga pratande och olika förflyttningar, förstörde min fotbollskväll. Helgen blev en av de mest lyckade för Real Madrid, om vi ser till de totala resultaten. Alla toppkonkurrenterna förlorade eller spelade oavgjort. Real lyckades däremot knipa tre poäng, efter en 1-0 seger över Recreativo. Totalt betyder det att Real Madrid nu ligger tvåa igen, bara ter poäng efter ledande Barcelona.

Ikväll börjar nästa äventyr då de ska långt österut och spela mot Bate Borisov i snötyngda Vitryssland. Real Madrid har fått säsongen hårt sargad av skador och kommer till kvällens match få för lita sig till en "andra linje" på flera platser. Vi kommer med största sannolikhet att få se grabbar som Heinze, Saviola och Torres i första uppställningen. Det här är duktiga grabbar som vill ha platsen permanent, så skam den som ger sig.

Ifrån Sverige kommer "fotbollsevangelier" eller glad budskap. Enklast är att AIK har förstärkt truppen med några nya "gubbar". Vilket vi hoppas ska bli ett lyft, minst ett par platser i tabellen.

Sedan fick jag ett läckert besked. Min "gamla grabb" Andreas Eriksson flyttar tillbaka till allsvenskan. Han lämnar Sirius i SuperEttan och har skrivit på för Brommapojkarna, nästa års ena nykomling. Lycka till Ante!

En kärlek ifrån Chile....


Jag lever tillsammans med en kärlek ifrån Valparaiso i Chile. Vi träffades viserligen i Stockholm, men hon tog mig med till sin familj i Valparaiso. Där fick jag uppleva en värld mycket annorlunda än den svenska. Människor lever enklare och mycket mera nära varandra.


Valparaiso är en stad vid stilla havetskust. Den ligger på den 21 graden söderut, precis som La Mata på norra halvklotet. Staden bjuder på många fantastiska upplevelser, etablerad på en bergsslutning. Det finns moderna hyreshus och gamla kåkstäder. Man har en "rallykörande" busstrafik, som har en för mig unik funktion. - Ställ dig på trottoarkanten och vinka, så stannar de och plockar upp dig. Sedan talar du om för föraren att du vill gå av, genom att "bara ressa på rumpan". Enormt eller hur! Tänk om SL kunde ge den servicen.


En annan komunal komunikation är "funicular". Bergbanor på cirka 20 ställen, som långsamt och tryggt klättrar uppför branten. Det är en mycket annorlunda upplevelse för en trist och gråhårig gubbe.
I staden mitt ligger Plaza Victoria. Där möter jag en ny förälskelse, om än bara musikalisk. INSPIRACION ANDINA en grupp chilenska grabbar som spelar folkmusik och uppträde dagligen för att överleva. Det visar sig att två av grabbarna hade levt ett antal år i Sverige, så vi kunde samspråka på både spanska och svenska. Jag fick med mig en CD till Spanien och har nu hittat en video ifrån en konsert.
Upp med volymen och koppla in länken och njut av chilensk folkmusik, samt ett bildspel från Chile och dess fantatiska landskap.

söndag 23 november 2008

Stora svarta svävare


Varje morgon när vi sitter och fikar kommer dom. Högt upp i luften och studom vilar på vingarnas fulla bredd, "Stora svarta svävarna". De heter Phalacrocorax carbo - vilket betyder "svart skallig korp". Cormoran kallas den här nere, i Sverige har den fått namnet Storskarv.

Det är en ganska fantatisk fågel. Mycket stor, mycket svart. Hela 90 cm lång och en vingbredd ända upp till 150 cm. Den har lång hals och rejäl stjärt. Det enda som inte är helt svart, är den långa smala näbben som är gul och en vit skäggmarkering vid hals och näbb. Den har en ganska unik fyrtåig fot med simhud. När den flyger utnytttjar den gärna vinden och vilar på vingarnas bred, vilket gör att den klarar mycket långa tider i luften.

Cormoranen är en havsfågel som lever på fisk. Maten består mestadels av mellan stora fiskar upp till halvkilot. En fantatisk dykare, men bara ifrån havsytan. Du ser den aldrig "störtdyka" ifrån luften. Fjäderdräkten är inte lika vattenavisande som hos andra sjöfåglar. Det har skapat den klassiska bilden av Cormoranen sittande på en stolpe eller på en klipptopp.

Livet tillbringar den i en koloni, vilken flyttar mellan södra och norra europa. Den häckar gärna i träd i södra Sverige och flyttar till sydeuropa till vintern. Boet bygger den oftast bland klippor eller i ett torrt träd och föder årligen mellan 3 till 5 ungar som blir fullt flygfärdiga på 50 dagar.

Bra böcker bildar

Det här med böcker är både spännande och knepigt. Jag har under hösten fått igång mitt egna läsande och har börjat "sluka" böcker med fart. Jag vill ge dig några "äldre" storheter som tips.

Först kommer Stieg Larssons "Stockholms triologi". Tre fantastiska böcker i stockholmsmiljö som tål att läsa två gånger. Sedan ska du få ett par brittiska deckarförfattare, som tål att lusläsas. Ken Follett, en enormt spännande kille som fortfarande skriver. Elizabeth George, hon gör det svårt för mig att lämna boken för att t.ex. äta. Reginald Hill, en täthetens och spänningens mästarinna. Hennes bok "Godmorgon Midnatt" tog slut nu vid midnatt. Fantastisk! Sist men inte minst, Linda Olsson, en kvinna som gjorde ett djupt intryck med boken "nu vill jag sjunga dig milda sånger".

Jag hoppas att Du inte hunnit med alla mina favoriter och ¨att jag lyckas röra någon sträng på din lyra¨.

Ps. Den sista strofen tror jag är ett lån från Mankell. Ytterligare en av mina favoriter favoriter.

Ps.Ps. Ser det dyrt ut? Glöm inte Stadsbiblioteket.

fredag 21 november 2008

Riktig mat eller......

GMO vad är det?
Under de drygt tio år som genmodifierade grödor har odlats kommersiellt har vi kunnat bevittna helt nya problem för miljö och lantbruk - spridning av gener till vilda växter och vanliga grödor, mer bekämpningsmedel och växter som avger gifter till jorden.

De genmodifierade grödorna har utvecklats för det allra mest industrialiserade och kemiberoende jordbruket. Målet har varit och är att kemiföretagen ska göra större vinster på att binda upp lantbrukare att använda just deras utsäde och bekämpningsmedel. Fyra grödor dominerar den kommersiella odlingen: soja, majs, bomull och raps. Grödorna har hittills genmodifierats när det gäller två egenskaper: antingen tål de bekämpningsmedel (herbicidresistenta) eller så producerar de insektsgift (insektsresistenta). De flesta GMO-grödor som odlas är resistenta mot företagets egna ogräsmedel (herbicider) - det gäller främst soja och raps. Det innebär att lantbrukarna istället för att plöja sina fält använder stora mängder ogräsmedel som tar död på allt annat än just den genmodifierade grödan. Upprepad användning av en och samma herbicid stimulerar växter att på kort tid utveckla resistens mot kemikalien och då krävs det mer och starkare kemikalier för att bekämpa ogräsen. Ett annat problem är att vissa resistenta gengrödor kan korsas med närbesläktade växter som då också kan bli resistenta mot herbicider. Dessutom minskar den biologiska mångfalden när herbicider, som exempelvis glyfosat, tar död på alla typer av växter förutom den som har genmodifierats att tåla just glyfosat. Detta påverkar till exempel de fåglar som livnär sig på ogräsfrön. Och när en art drabbas påverkar det i sin tur hela ekosystemet.

Gifter och spridning
Den andra gruppen GMO, främst majs och bomull, har tillförts en bakterie (kallad Bt). Bt-bakterien gör att grödorna själva producerar ett gift som skyddar dem mot insektsangrepp. Ett problem är att insektsgiftet kan ta död på andra insekter än de som angriper grödorna. Ett annat problem är att giftet utsöndrats i jorden via rötterna och kan påverka markens mikroorganismer - själva grundförutsättningen för ett livskraftigt jordbruk. Skadeinsekterna kan också utveckla resistens mot giftet och i så fall måste man till slut spruta fälten med ännu starkare preparat. Ytterligare ett problem är risken för spridning. När genetiskt modifierade organismer sätts ut i naturen kan pollen och frön sprida sig med hjälp av vind, fåglar, insekter och människor. GMO kan tränga undan naturliga arter, överföra sina gener eller skapa nya korsningar med okända egenskaper.

Greenpeace och Genewatch UK har sammanställt ett register med fall av GMO-spridning: http://www.gmcontaminationregister.org/

(Dagens text har ärligt och direkt lånats ifrån Greenpeace. En rörelse som jag aktivt stöder.)

tisdag 18 november 2008

Fyra stora favoriter...


Nu vill jag bjuda på fyra av mina stora favoriter bland svensk musik. Det fantastiska är att de helt plötslig finns som en enda enorm musikupplevelse!

Eller vad säger du om att finna Cornelis fängslande sång "Somliga går i trasiga skor", framförd av två giganter i modern svensk pop. Eldkvarn och Marie Fredriksson. Alltihopa sammanfogat i en förtrollande artistisk video.
Sitt ner, öppna sinnena och låt dig hänföras!

tisdag 11 november 2008

Faller A, faller I, faller ????????



Tänka sig vad hösten har bjudit AIK´s fotbollssupportrar på. Först förluster och sedan ett större antal oavgjorda. Därefter ett antal fantastiska vinster, samt en hedrande femteplats och "bäst i stan"! Men det räckte inte. Det skulle bli mera!
Igår morse började "skyfallet och storflykten". Först sparkades tränaren Rikard Norling. Detta trots den mycket positiva statistiken 1-2-5-5, för hans verksamhets år med totalansvar. Sedan bestämmer styrelsen och VD Charlie Granfelt att gå skilda vägar. Inte nog med det, undan för undan har den gamla ledarskaran runt Charlie och Rikard har försvunnit. Sportchefen Ola Andersson och hjälptränaren Nebojsa. Båda är gamla storspelare i klubben, vilket gör att det känns väldigt konstigt. Hjälptränaren ska skaffa nytt uppdrag tillsammans med Rikard. Vad de andra två ska göra är det ingen som vet.
Det tråkiga med Charlies sorti, är att det är han som skapa den moderna storklubben av AIK. När han kom till klubben fanns där bara en knackig ekonomi och ett lag i Superettan. Charlie vände trenden och har idag gjort klubben till en av de mest intressanta i Sverige.
Jag vill den här vägen tacka gänget för deras fantastiska arbete med min äldsta kärlek. en kärlek som min pappa grundade redan på 50-talet.

Kärlek och omsorg

Den här tisdagen ska vi få uppleva lite extra av kärlek och omsorg. Det har ju varit en vecka som gjort dessa två begrepp mera påminda om sin existens.

Nu i helgen dog Miriam Makeba, quinnan som personifierade striden mot aparteit. Det var lite mer än 70 år sedan den hemska kristallnatten. Obama lyckades som första färgade vinna ett presidentval i USA. En seger som förflyttade tankarna 45 år bakåt till "I have a dream" och de 40 åren till mordet på Martin Luther King.

Listan kan göras mycket längre, men vi slutar där. Istället förflyttar vi tanken till våra vänner. Vi lyssnar på en av de finaste sångerna med önskan om kärlek, denna gång i en lite annorlunda videoversion.

http://www.youtube.com/watch?v=_A_ma2h0idk

onsdag 5 november 2008

Fairtrade - Rättvisemärkt

Det finns någonting att börja hålla ögonen öppna för och det är ett oberoende varumärke. Min ekologiska och solidariska sida vill idag slå slag för den symbolen. (Du får söka den via länken.)

Vad den exakt innebär kan du läsa nedan. Tycker du informationen är spännande, kan du finna mera information under länken längst ned.

  • När du väljer Rättvisemärkt bidrar du till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.
  • Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor• Barnarbete och diskriminering motverkas• Demokratin och organisationsrätten främjas
  • Lokalsamhället utvecklas socialt och ekonomiskt• Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas
    Idag finns det ett brett utbud av Rättvisemärkt att välja ur, t ex kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färskt frukt, juice, ris, quinoa, glass, socker, müsli, snacks/godis och honung. Dessutom går det att köpa Rättvisemärkt vin, rosor, sportbollar, och produkter som innehåller Rättvisemärkt bomull.

Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning och din garanti för att en produkt uppfyller internationella Fairtrade-kriterier. Rättvisemärkt är den svenska representanten i Fairtrade Labelling Organizations International (FLO).

http://www.rattvisemarkt.se/

tisdag 4 november 2008

Nu kommer hon.....

Tisdag betyder mysig musik och mina idolers fria framfart över nätet. Denna tisdag blir det en gammal och evig kärlek. Quinnan som nästan skulle kunna vara min morsa. Mitt första möte med henne skede i Tennishallen, där hon uppträde tillsammans med sin dåvarande make Ike. Andra intressanta artister var Sam and Dave, en tjej trio ifrån Motown samt kvällens huvudnummer Otis Reading.

Men hon som helt stal mitt hjärta var självklart Tina Turner!

Så upp med volymen, klicka på länken och njut!!!

http://www.youtube.com/watch?v=Ob6RRcw3V3A