söndag 23 november 2008

Stora svarta svävare


Varje morgon när vi sitter och fikar kommer dom. Högt upp i luften och studom vilar på vingarnas fulla bredd, "Stora svarta svävarna". De heter Phalacrocorax carbo - vilket betyder "svart skallig korp". Cormoran kallas den här nere, i Sverige har den fått namnet Storskarv.

Det är en ganska fantatisk fågel. Mycket stor, mycket svart. Hela 90 cm lång och en vingbredd ända upp till 150 cm. Den har lång hals och rejäl stjärt. Det enda som inte är helt svart, är den långa smala näbben som är gul och en vit skäggmarkering vid hals och näbb. Den har en ganska unik fyrtåig fot med simhud. När den flyger utnytttjar den gärna vinden och vilar på vingarnas bred, vilket gör att den klarar mycket långa tider i luften.

Cormoranen är en havsfågel som lever på fisk. Maten består mestadels av mellan stora fiskar upp till halvkilot. En fantatisk dykare, men bara ifrån havsytan. Du ser den aldrig "störtdyka" ifrån luften. Fjäderdräkten är inte lika vattenavisande som hos andra sjöfåglar. Det har skapat den klassiska bilden av Cormoranen sittande på en stolpe eller på en klipptopp.

Livet tillbringar den i en koloni, vilken flyttar mellan södra och norra europa. Den häckar gärna i träd i södra Sverige och flyttar till sydeuropa till vintern. Boet bygger den oftast bland klippor eller i ett torrt träd och föder årligen mellan 3 till 5 ungar som blir fullt flygfärdiga på 50 dagar.

Inga kommentarer: