onsdag 5 november 2008

Fairtrade - Rättvisemärkt

Det finns någonting att börja hålla ögonen öppna för och det är ett oberoende varumärke. Min ekologiska och solidariska sida vill idag slå slag för den symbolen. (Du får söka den via länken.)

Vad den exakt innebär kan du läsa nedan. Tycker du informationen är spännande, kan du finna mera information under länken längst ned.

  • När du väljer Rättvisemärkt bidrar du till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.
  • Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor• Barnarbete och diskriminering motverkas• Demokratin och organisationsrätten främjas
  • Lokalsamhället utvecklas socialt och ekonomiskt• Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas
    Idag finns det ett brett utbud av Rättvisemärkt att välja ur, t ex kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färskt frukt, juice, ris, quinoa, glass, socker, müsli, snacks/godis och honung. Dessutom går det att köpa Rättvisemärkt vin, rosor, sportbollar, och produkter som innehåller Rättvisemärkt bomull.

Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning och din garanti för att en produkt uppfyller internationella Fairtrade-kriterier. Rättvisemärkt är den svenska representanten i Fairtrade Labelling Organizations International (FLO).

http://www.rattvisemarkt.se/

1 kommentar:

Vårt liv i byn sa...

Ååå, jag skulle så gärna enbart handla rättvisemärkt & ekologiskt (gärna också närproducerat).
Men du vet, det vanliga.. ekonomin. Hm... hur ska det gå ihop i slutet av månaden o.s.v.
I dagsläge handlar jag så gott det går med en gräns på att det ej får vara dyrare än 5-10kr mer än en liknande vara som inte är märkt med detta.
Alltid nåt ;)