söndag 14 december 2008

Oj vad det händer den här veckan....


Det har varit en händelsrik vecka inom europeisk storfotboll. Det började redan i måndags då Real Madrid gjorde ett av deras fans efterlängtat tränarbyte. Den "huvudskakande tysken" fick sparken och en rutinerad spanjor blir ersättaren i 6 månader. Det kan bli längre om resultatet blir bra. Den nye mannen är Juande Ramos, som har erfarenheter både ifrån Barcelona och Sevilla i Spanien, samt senast hos Totteham i England.

Tisdag och onsdag var sista omgången i Champions League, där det blev några uppseende väckande resultat. Barcelona och Inter förlorade sina matcher och Real Madrid lyckades bryta en förlustrend med 3-0 hemma mot Zenit. Det har givit oss 16 lag som ska tävla om slutsegern. Vilka som möter vilka kommer att lottas på fredag, då jag ska beskriva spelsituationen. DN gjorde i torsdags en egen bedömning om favoritskap och ranking av klubbarna. De satte Barcelona hägst upp, vilket inte ärr förvånande efter deras spel under hösten. Något som dock gläder en gammal "Real fan", är att de placerades på 7:de plats. En placering som betyder att de, en grupptvåa, har petat ned två gruppsegrare i rankingen.


Igår var det dags för El Classico, möte mellan Barca och Real. Den här gången i Barcelona och med hemmalaget som självklara favoriter. Barca har hela hösten dominerat "la Liga" och haft ett mycket starkt spel. Real Madrid har dock spelat mindre övertygande och har en trupp som är tungt skadedrabbad. Minst 3 spelare av de 24 är borta resten av säsongen, bland dem den store målspottaren van Nistelrooy. Det blev stora omplaceringar av manskapet inför matchen och tvungna att hämta 3 nya gubbar ifrån "B-laget". Det började dessutom i moll. Sneijder skulle vara mittfältmotor och spelfördelare, "höll" en halvtimma. Den gamla skadan gjorde sig ordentligt påmind och han blev ersatt av en av de nya. Trots dessa "molltoner" klarade laget av 83 minuter utan baklänges mål, sedan kom de två stycken på 10 minuter. Det ena t.o.m. på förlängningen. Båda målen är av den karraktären att en "fanatiker", utan vidare skulle betrakta dem som rena turmål. Barca tog med segern ett steg närmare ett ligaguld, men det återstår 23 omgångar. Så de får inte ropa "Vi vann ligan!" ännu.

Inga kommentarer: