onsdag 31 december 2008

Gott Nytt År 2009

I kväll är det en stor fest världen över. Här i Spanien firas nyåret med olika traditioner. En av dem är den goda maten, en annan det fina vinet. En champange liknade sort, som heter Cava.

Nästa stora steg blir dansandet, där tangon fortfarande lever kvar och skapar beundran. Annars är det de vanliga discodanserna, som är de rådande. Det sjungs både vackert eller bara! Glädjen är som överallt det genomgripande inslaget, för utom tolvslaget.

När det dax att klockan ska slå tolv, händer det något mycket speciellt. Spanjorerna samlas på torget, för att "inskaffa lycka" till nästa år. Det går till på det roliga viset, att man ska äta upp en druva för varje klockslag. Totalt blir det tolv druvor på c:a 20 sekunder. Det blir mäktigare än du tror.
Prova får du se!

Därefter skålas och pussas det till höger och vänster, samt önskas "Feliz año nuevo". Hela tiden på kinderna, sen fortsätter festen på torget, på barer och restauranter, samt hemma med familj och vänner. Väldigt ofta fram till det nya året ljusnar för första gången. Det betyder någonting speciellt det med, men riktigt det törs jag inte gå in på.

Inga kommentarer: