tisdag 18 augusti 2009

En polis med gadd....

Idag skapar jag en mycket kort krönika om en av musikvärldens ledande basister, kanske mest känd som sångaren Sting. Den "gubben" föddes redan 1951 och heter "på riktigt" Gordon Sumner, vilket få känner till. Han började sin karriär som just basist, hos en antal lokal jazzband kring universitet i Coventry.. Det var i den rollen som basist han raggades upp till new-wave- bandet The Police, 1977. Där upptäckte man snabbt han sångröst och han fick rollen utökad till en stor succe för gruppen. Totalt blev det fem kompletta album under åren 1978 till 1983 för grupp, med flera skivor som följd.

1983 debuterade Sting som skådespelare i en "Who" inspirerad film och efter filminspelning startar han sin solokarriär som sångare. En karriär som fortgår än idag. Som sångare har Sting klara jazzinfluenser, men är även klart njutbar för den rena popälskaren. Det har varit soloturneer världen över och samarbeten med ett flertal av de största inom musikvärlden. För att nämna två totala motpoler, finner vi Rod Steward och Pavarotti.
Han har producerat 15-talet soloskivor samt varit aktiv i lika många filmer.
Här ska jag bjuda på två av mina favoriter. Så upp med volymerna titta, lyssna och njut!










Och så måndens bus!
Samarbetet med "The Boss"



.

måndag 17 augusti 2009

Nya serieledare...

Ikväll måste jag skriva några rader och berätta om en lite glädjeämne i mitt lv. Fotbollen och AIK. Det som gör det extra roligt ikväll, är att AIK har lyckats vinna i ett regnigt Halmstad. Vinsten innebär att klubben går upp i serieledning, vilken jag hoppas de ska lyckas hålla säsongen ut! Men här blir de svårt att bli bönhörd.

När man sedan granskar tabellen vidare, finner vi att Djurgården har "ramlat under strecket" efter en dålig insats i Örebro. Trots allt hoppas jag, att de ska "kravla" uppåt igen, det är ju intressant för stockholmsfotbollen "vara och väl".


1 AIK 19 11 4 4 19 13 6 37
2 IFK Göteborg 19 11 3 5 34 17 17 36
3 Elfsborg 19 10 6 3 32 19 13 36
4 Helsingborg 19 11 2 6 31 22 9 35
5 Kalmar 19 10 4 5 34 20 14 34
6 Örebro 19 8 6 5 22 17 5 30
7 Häcken 19 8 5 6 26 22 4 29
8 Gefle 19 7 7 5 22 21 1 28
9 Trelleborg 19 7 5 7 22 21 1 26
10 Malmö 19 6 7 6 18 14 4 25
11 Halmstad 19 5 7 7 18 22 -4 22
12 IF Brommapojkarna 19 5 6 8 22 29 -7 21
13 Hammarby 19 5 4 10 16 24 -8 19
14 GAIS 19 3 7 9 21 27 -6 16
15 Djurgården 19 4 2 13 11 38 -27 14
16 Örgryte 19 1 5 13 11 33 -22 8

Vissa dagar är det roligare att vara AIK:are än andra

,

tisdag 11 augusti 2009

Gammal är alltid äldst...

Idag ska vi prata Rock´n Roll och en av dess skapare Chuck Berry. Kanske den förste, troligtvis den störste. 18 oktober 1926 föds Charles Edward Anderson Berry i S:t Louis, Missouri, USA. Han är tredje barnet i en barnrik familj och kom tidigt i kontakt med den svart bluesmusiken. Han började spela gitarr och sjunga blues. Under sina scenframträdande märkte han tidigt att publiken ville ha mera fart (moore speedy music). Det gjorde att han började improvisera egen takt och lite egna ord i kända låtar, vilket gav stor populäritet och fler spelningar.

1955 spelar han in sin första version av Maybellene, som är en "fri tolkning" av en hillbilly. Låten gjorde honom ännu mera populär och han blev en av Rock´n Rollens förgrundsgestalter.

Flertalet av världens stora artister har givit ut versioner av hans låtar. Bland de största, som absolut ska nämnas, är Elvis Presley, Little Richards, Otis Reding, Rolling Stones, AC/DC, Elton John, Status Qou, Beatles.

Gubben är fortfarande aktiv och gästade Sverige så sent som 2007. Ett av framträdandena var i Ulriksdals Slottspark. Bland hans låtar kan nämnas Maybellene, School days, Roll over Beethoven, Johnny B. Good, Rock and Roll music, Sweet Little Sixteen, Carrol, Little Queene, Nadine, No particular Place to go, You Never Can Tell, Ding-A-Ling. Jag skulle kunna fortsätta i evighet, men låt oss i stället lyssna på något lite extra




Över 45 år på videon

Mer än 20 LP-skivor utgivna

Videos tillsammans med de flesta största



"The First and The Boss"

måndag 10 augusti 2009

Oväntat besök.....

Tro det eller ej, men jag vet inte vem som blev mest överraskad. Vi eller besökaren? Reaktionerna var smått rädda hos oss alla tre. Besökaren gjorde "tvärnit", stirrade på oss med stora bruna ögon, 12 till 15 centimeter lång och ganska gul. Den satt alldeles stilla som paralyserad. Men när jag smälde igen ett fönster för att undvika intimare besök, smet den med ljusets hastighet över till grannarna.
Vem som var vår oönskade besökare? En ödla som på bilden, så klart!

lördag 8 augusti 2009

Satsning på framtid och segrar



I år har Real Madrid satsat stort för att inte bara bli tvåa.


Nu ska man vinna!


Det första stegen togs redan ifjol, när man böt president och ansvariga. Sedan sparkar man tränaren och "hyr in" en ny för att bryta förlusttrenden. Båda stegen är lyckade! Presidenten kan tänka fotboll och vinster. Tränare vet hur man motiverar spelare till storspel.

Samtidigt som man avslutar säsongen 08/09 vinstrikt, så börjar uppladdningen för 09/10. Det börjar med kontakter med agenter till en tränare och ett antal spelare. Fotbollsvärlden fungerar ju så, att alla aktörer har sin agent som sköter alla formella kontakter. Själva säger de bara ifrån när "de inte vill". - Ett NEJ är alltid ett nej. Kontakterna den här gången blev lyckade och laget har kommit att värva tio av fotbollens starka stjärnor.
Det började med Pellegrini. En chilensk tränare med en klart offensiv syn på spelet.

Sedan kommer spelarna en efter en.

Negredo, 23 årig spansk målgörare. En kille värvad med siktet på 2 eller 3 säsonger framåt.
Garay, 23 årig argentinsk back, med samma målsättning.

Kaká, det brasilianska underbarnet på mittfältet. En stark spelfördelare och målgörare. Han kommer att bli en av Reals "motorer" den här säsongen.

Cristiano Ronaldo, det portugisiska underbarnet och Manchester Uniteds vinnarmotor. En anfallare som gör mål eller ger målgivande passningar. Han har båda fötterna aktiva i spelet och huvudet används på alla tänkbara sätt.

Albiol, spaniens starka spelare i försvarets mitt. Det behövs ingen extera presentation, än att han kommer "att mota fienden i grinden".

Benzema, frankrikes nye anfallare och skyttkung. Det är han som ska se till att allt mittfältet gör ska bli verkliga mål.

Granero, spaniens egna underbarn. Bara 22 år och en av "La Ligas" storspelsskapare förra säsongen. Han har ett smeknamn som beskriver allt han gör, El Pirata.

Arbeloa, en av spanska landslagets konkurenter om de två backplatserna. Nu ska han bevisa sin förmåga bland tuffa förmågor i Real.

Xabi Alonso, oxå en av mittfältets största i världen. Spanjor och 28 år, kommer närmast ifrån Liverpool.

Truppen ser ut så här.
Målvakter: Casillas, Dudek, Adán
Försvarare: Ramos, Arbeloa, Albiol, Drenthe, Miguel Torres, Metzelder, Pepe, Garay, Marcelo(t)
Mittfältare: Guti, Lass, Granero, Xabi Alonso, Kaká, Sneijder, Robben, Gago(t)
Anfallare: Higuain, Raul, Negredo, Cristiano Ronaldo, Benzema
(t) transferbar

Utanför truppen till "försäljning" är spelarna: Diarra, Van der Vaart, Van Nistelrooy

Totalt innebär satsningen att Real Madrid har fått, ett av spelare fotbollsvärlden starkaste klubbblag. Nu får vi se hur de kan förvalta sitt kunnande tillsammans.


torsdag 6 augusti 2009

Klockan är slagen...


I morgon händer det något unikt i tidräkningen!
Det som bara kan inträffa vart hundrade år.
Nu undrar du säkert vad det är, vilket är följande...
I morgon fredag är det den 7 augusit år 09
och klockan visar 12 timmar 34 minuter 56 sekunder,


inträffar det unika!


Vad är det för märkvärdigt med det då?

Jo, det blir Sudoko och vi kan skriva tiden som...

123456789

tisdag 4 augusti 2009

Ibland är det svårt att hitta vad man söker....

U2 är en av irlands stoltheter, med en mycket längre historia än de flesta känner till. Allt började hösten 1976, när Larry Mullen jr hade lärt sig spela trummor på riktigt. Han satte upp en lapp på skolans anslagstavla, där han sökte flera medlemmar till sin rockgrupp. En mängd intressenter dök upp hemma i Larrys kök, dock inga direkta stjärnskott. När auditionen till kvällen var slut hade det blivit ett fåtal kvar. Det var bröderna Evans, Dick och David, som delade en elgitarr och förstärkare. Adam Clayton, en basist med ett brett ordförråd ifrån musikbranschen som han strödde vilt omkring sig. Den siste var en kille som varken kunde spela eller sjunga, men absolut ville vara med i ett rockband. Killen heter Paul Hewson och blev bandets verkliga drivfjäder. Några år senare tog han sitt aktuella artistnamn Bono. Bandet kallade sig till en början Feedback. Utvecklingen för grabbarna var lite mer än bra, och 1978 vann man en popbands tävling i Limirick. Första priste var 500 irländska pund och inspelning av några demolåtar.

På hösten 1978 hoppade broder Dick av och gruppen står för sin riktiga etablering. Bandet byter namn till U2, som är skapat utav en kompis Steve Averill. Han älskar att leka med ord och bild, vilket senare gjorde honom till gruppens albumdesigner och ”trimmare” av låttiltlar. U2 syftar dels på ”You too” (du oxå), dels på det då aktuella amerikanska bombplandet U-2. Enligt vissa källor har Bono aldrig gillat namnet p.g.a. den andra kopplingen. En av de som tidigt imponerades av gruppen, var journalisten Bill Graham. Han presenterade gruppen, på en av deras spelningar, för Paul McGuinness. Han vart kanske inte överförtjust i musikaliteten, men av glöden och sammanhållningen. Det gjorde att han blev deras första manager och började boka spelningar andra framträdanden. Ett samarbete som varar än idag. Deras första framtträdande i England kom 1978 och en första visit i Stockholms koserthus 1982.

Sedan 1980 har gruppen gjort elva större turnéer världen över, besökt Sverige 12 gånger och uppträtt ännu flera. Nu senast tre föreställningar på Ullevi i Göteborg förra veckan. Skivutgivningen har varit omfattande och mycket bra. Sedan 1980 har de släppt 17 stycken LP/CD-skivor, av vilka några är samlingsalbum. Det är ifrån den produktionen jag bjuder på ett konsertframträdande i Milan......





U2 i Milan på Inters hemma stadion

Inte nog med det. Nu under augusti ska jag låta er njuta något de producerat live tillsammans med "The Boss", Bruce Springsteen. Den här ggången blir det "People get ready"....

Hoppas ni är klara..

För det är jag ..

om en vecka blir det mera....