torsdag 1 januari 2009

Varje nytt år kommer nya ord

Svenska Akademien har ett eget Språkråd. Det presenterar varje en lista på nya ord i svenska språket. De områden som gav flest nyheter var miljö och politik, självklart skulle man vilja säga. Orden kommer till rådets kännedom två vägar. Den ena är via den aktiva läsning och lysningen på de använda orden. Den andra är att människor berättar för rådet om använda ord och frågar om deras betydelse. När rådet fått ”nys” om ett ord, så granskas det och hur det används. Rådet tar ett formelt beslut om det är ”svenska” eller ”slang”. Beslutar rådet att ordet är ”svenska”, så placeras det i databasen med sin tolkning.

Vissa ord som kommer till rådets kännedom och som anses vara korrekta uppskattas inte av alla. Ett sådant ord var ”dampa”, med betydelseen att vara bråkig eller störande. Ordet är dock ett vedertaget begrepp inom vissa kretsar, vilket betyder att det måste godkännas av rådet.

Självklart tas det bort en mängd ord också. En så omfattande ordlista som SAOL, kan inte behålla alla de en gång registrerade. Orden "dör" i sitt eget språk och försvinner helt eller ersätts av modernare former. Den senaste rensning omfattade över 5 000 ord. Om du får se listan kommer du att hålla med.

Några nya ord för det senaste året är.
Ankarbarn - ett uttryck för ensamma flyktingbarn som ger anledning till vuxna släktingar att ges asyl.
Foppatoffel – den aktuella plastskon.
Reinfeldtare – en omläggning av partipolitiken, för att vinna motståndrnas anhängare.
Nixa – att spärra sin telkefon för telefonsäljare.
Spelnykter – en person som blivit fri från sitt spelberoende.

Oxå miljö fick nya ord,

* Klimathot, klimatlarm, klimatmat, klimatsmart
för att bara nämna några.

.

1 kommentar:

Anonym sa...

Har de verkligen lagt till Reinfeldtare? Det låter för bra för att vara sant. Beskrivningen är ju dessutom helt korrekt ;-)!

Önskar dig en god fortsättning på det nya året! Min helg har också varit toppen - avkopplande, underbart väder och vacker natur - många sköna promenader (och nästan helt bloggfri)! Ha det gott!