lördag 24 januari 2009

förvånar och försvårar

Under tiden december till februari har ett underligt väder. Det både förvånar och försvårar livet. Eller vad säger ni om en liten rapport för de senaste tre dagarna.

I torsdags var det en normal vinterdag, lite blåst och småmulet, temperaturen var omkring 12 - 15 grader plus. Men så börjarde det igår, fredag. Helt plötsligt en dag som var som en svenska sommardag. Blå himmel och skön sol, helt vindstilla och havet som en spegel. Temperaturen var strax över de 20. Vi njöt!

När vi sedan vaknar denna morgon, lördag. är värmen helt försvunnen. Temperaturen åter nere i de 10 graderna. Solen lyser helt med sin frånvaro. blåser det enormt! Vinden ska beskrivas som hård. Blad lämnar träd och buskar, jord lättar ur blomkrukor. Allt flyger runt på terrassen, stolar, skor, tomma krukor, t.o.m. delar ur sophinken tillsammans med locket. Ute i det fria flyger fåglarna ikapp med plastpåsar och allt annat som folk skräpat ned med. Emellanåt blir vinden så sträng att fåglarna åker baklänges. Terrastak och markiser blåser sönder.
Vinden är enligt de officiella siffrorna 54 km/h.

Styv kuling (styv kultje)
13,9–17,1 m/s eller 50–61 km/h
Böjer mindre trädstammar, svårt gå upprätt, sjön tornar upp sig och bryter, skummet läggs i strimmor i vindriktningen.

Inga kommentarer: