onsdag 31 december 2008

Gott Nytt År 2009

I kväll är det en stor fest världen över. Här i Spanien firas nyåret med olika traditioner. En av dem är den goda maten, en annan det fina vinet. En champange liknade sort, som heter Cava.

Nästa stora steg blir dansandet, där tangon fortfarande lever kvar och skapar beundran. Annars är det de vanliga discodanserna, som är de rådande. Det sjungs både vackert eller bara! Glädjen är som överallt det genomgripande inslaget, för utom tolvslaget.

När det dax att klockan ska slå tolv, händer det något mycket speciellt. Spanjorerna samlas på torget, för att "inskaffa lycka" till nästa år. Det går till på det roliga viset, att man ska äta upp en druva för varje klockslag. Totalt blir det tolv druvor på c:a 20 sekunder. Det blir mäktigare än du tror.
Prova får du se!

Därefter skålas och pussas det till höger och vänster, samt önskas "Feliz año nuevo". Hela tiden på kinderna, sen fortsätter festen på torget, på barer och restauranter, samt hemma med familj och vänner. Väldigt ofta fram till det nya året ljusnar för första gången. Det betyder någonting speciellt det med, men riktigt det törs jag inte gå in på.

tisdag 30 december 2008

En ovanligt lång provtur

Eller vad säger Du?

Kortaste körsträckan är 4 364 km, den beräknade körtiden blir 56 timmar och 49 minuter.

Det var i vintras som en äldre man besökte en bilhandlare i Luleå och tittade på bilar. Han sa sig vara intresserad av ett speciellt fordon och undrade om han kunde få göra en provtur. Säljare såg en fin affär i faggorna och sa "Javisst!" Han tog ut bilen på gatan och "Varsågod". Efter en timma började han bli nervös och ringde räddningstjänsten. "Nej, den finns inte med bland olycksfordonen". Ännu en timma senare larmades polisen, för bilen hade inte kommit tillbaka. Inte heller den sökningen blev framgångsrik, till råga på allt var de uppgifter företaget fått om mannen som provkör knappa och inkorrekta.

Efter några månader kom det en telefonsignal till företaget. Det var några semesterfirare utanför Malaga på Spaniens sydkust, som tyckte att något inte stämde. Dubbdäck i Spanien på sommaren och en bil hemifrån bilhandlarn?

- "Var det int´en sån, som int´ kom hem igen?"
- "Jo, nå´var de de´alltid. Vi ring´å kålla!"

Mycket riktigt det var precis den bilen och föraren var fortfarande "den flyende 72-åringen".

Nu finns både bil och förare i Luleå. Men gubben fick inte köra hem till det väntade åtalet.

Åtalet blev nämnligen dubblet! Dels det olovliga förfogande av bilen samt dels för olovlig körning.
Gubben saknar nämnligen körkort.

Snälla förlåt mig!

Mysig musik är till för att minnas. Det är därför jag letar efter låtarna, som uppfyller önskemålet. Den ska publiceras varje tisdag och så på årets sista tisdag höll jag på att missa det.

Snälla förlåt mig, för mitt sena uppfyllande av löftet!

Min förhoppning är att låten passar bra.
(Brian Adams, Please forgive me....)
.

torsdag 25 december 2008

onsdag 24 december 2008

Det här är den störste!

Idag är det julafton.
Vilken är den största julsången? Vem framför den finast av alla?
Eftersom jag ställer frågorna, så får jag lämna svaren.
O´helga natt. Sjungen av Jussi Björling.
Berätta för mig om du har något bättre.



God Jul alla vänner i hela världen!
Feliz Navida amigos en todo mundo!

Lasse - Eugenia

-

tisdag 23 december 2008

Lutfisk? Ingen riiiisk! Men Julskinka .......

Julmaten är en av de viktigaste detaljerna i firande. De flesta vill inte äta lutfisken, trots att den är så god och intelligensskapande. Jag förstår inte att man låta bli. Flera av de som hoppar över skulle må bättre med ett par p..,
Ja´visst ja! Jag skulle ju vara snäll! Fy skäms på dig, Lasse!

Tänk dig då vad de här killarna råkar utför!
Det måste vara på gränsen till katastrof.
Lysssna och minns de stora kockarna Veerner och Veerner.
Vad ska de göra?


Tänk om det vore hos Dig! Vad skulle Du gör?
Jag vet inte, vad jag skulle ta mig till.
-

måndag 22 december 2008

Vad är den största drömmen kring jul?

Självklart och enkelt är det den vita julen.
En jul full av snö, glädje, köldgrader (men bara utomhus), härligt god mat, en tjusig julgran och många många hårda paket. Massor med mysig julmusik. Alltifrån den enkla julsångerna till de klassiska tolkningarna.

Idag kommer en som vi 40-talister hör som en klassiker.
"Drömmen om en vit jul" med den störste! Vilken då?
Dreaming of a white Christmas med Elvis, såklart!



Tänk dig, den inspelningen gjordes för mer än 50 år sedan
och den känns inte gammal.

söndag 21 december 2008

Vad vore julen utan tomte?

En jul utan tomte, är som en sommar utan sol.

Jag tror Cornelius visste det när han skrev sången, som skapa lite storm i vattenglaset för sitt innehåll. När den gavs ut kunde man inte spela den förrän efter jul. Men idag har känsligheten minskat, vilket gör att jag törs spela den. Så lyssna och njut till en av de klassika verken av Cornelius.







Själv tror jag att tomten både finns och är odödlig.

Så det så!



-

lördag 20 december 2008

Önskelistan är viktig...

.....speciellt när du har något du önskar jättemycket! Det är viktigt att få ner både önskan och orsak, samt sända den till tomten. Så här uttrycker sig en kille på 50-talet. Han tog till den nya tekniken och sänder den via TV.
Kika får du både se och höra!





Jga hoppas att tomten var snäll och uppfyllde önskan!



-

fredag 19 december 2008

Det är jul även i Spanien!

Det tänkte du inte på, men julen firas över hela jorden. Samtidigt!
I de spansktalande länderna är den melodin, en av de ständigt återkommande.

Lyssna occh titta, så kommer du att känna igen sångaren.




Visst, han är inte dålig José Feliciano.

Gamla gubbar blir som unga till jul.


.

torsdag 18 december 2008

Kan du höra renarna?

Självklart är tomten på väg. Han har spänt renarna framför släden och börjat färden med alla paket. Man förundras över hur han hinner med alla besök. Det måste vara stressigt? Undrar om det är därför han tar ledigt resten av året?
Nu får du lyssna på en annorlunda tappning av Bjällerklang. Den är gjord för att passa country och rock älskarna. Men lyssna även om det inte är dina favoriter. Låten skapar en glädje till själen på något sätt. Den liksom lättar upp hjärtat, eller vad man säger.









Hur gick det? Kände du hjärtat lätta?

Själv gör jag det när jag lyssnar på glad musik.
-

Julen är ljusets högtid.....

Ljusets högtid! Wow! Den måste vi fira rejält, sa amerikanen.

Gissa vad det blev? Det blev ljus, men juleljus.
Kika får du se en amerikansk ljuset högtid!

Energisparande och juleljus kände de inte till, tror jag.
.

Tre gubbar kommer tillbaka...

Gubbarna i en lite annorlunda deg skulle man kunna säga. Kanske för mycket krydda. Texten är den samma, men grabbarna gör den i en modernare former.
Törs Du provsmaka? Det är inte farligt, jag lovar.



Lite knaprigt knäppt, var det någon som sa.

onsdag 17 december 2008

Visste du ......

..... att t.o.m. tomten är en vanlig människa, som kan råka ut för problem. Då gäller det att lösa problemet med list och knep....

Titta får du se något skitlistigt!


Ibland önskar man sig den lista tomten knep
-

Har ni tänkt på det....

.....snart så kommer han som vi väntat på i nästan helt år. Det är bara att börja räkna nedåt! Dan före dan, före dan, före dan, ........ Visst ena handendens fingrar är fortfarande för få, men de räcker nästan, iallafall! Sen du! Sen kommar han!

Lutade bakåt! Tryck på play!
Sen ska du blunda och tänka på det han har i säcken.



Visst kände du lite av den där underbar glädjen,
som helgen kommer att ge oss!
Vem det var som sjöng? Solnas störste så klart. Jerry Williams

tisdag 16 december 2008

Belen - advent och krubban


Varje år kring lucia, så öppnas den stora kommunala julkrubba för visning. En visning som pågår till trettondagen. Det är ett stort mästerverk byggt i form av ett avlångt bord på torget utanförr kyrkan och kommunalhuset. Bordet mäter ungefär 60 meter i omkrets och är fyllt av mängder med olika scener ifrån den bibliska berättelsen om Jesu födelse och framtill flykten till Egypten. Varje år ar det nya figurer och byggnader skapade, vilket gör den spännande att besöka år efter år. Varje figur är ungefär 15 cm hög, så de är knepiga att skapa men lätt att se.

Jag har försökt samla några bilder, så att du ska förstå vilket konstverk kommunens frivilligt arbetande gör.






Tänker världen på klimatet?


I förra veckan hade världen två stora möten om vår miljö. Det första låg i Lisabon och gällde EU´s klimatpaket och 27 staters gemensamma plan för att förbätta Europas roll i klimatfrågan. Det andra låg i Pozsan, Polen, där FN´s miljöpolitiker ifrån hela världen samlades, för att skapa en deklaration mot klimatförsämringen.

EU´s möte lyckades enas om ett klimatfördrag för europa, som samtliga miljöorganisationer anser som "tunt och urvattnat". De viktigaste argumenten mot fördraget är att det saknar rejäla mål. Trots att man pratar om en 20 % förbättring, säger miljöfolket att det i verkligheten motsvarar endast 5 %. De verkliga besluten skjuts på framtiden.

FN mötet blev inte ens så bra, man lyckades enas i två frågor. Den första var att utvecklingsländerna ska få pengar för att anpassa sig till klimatförändringarna. Den andra var att man ska träffas i Köpenhamn nästa år. Någon riktig deklaration blev det inte!

Så här inför julen kan jag inte låta bli att fundera på en verkligt viktig fråga.

Har miljöpolitikerna fått tomtar på loftet?

Bara en vecka kvar.....

Det är inte klokt vad tiden går fort när man har för mycket att stå i. Julen är här om en vecka och kanske det är försent att göra det du ville. Men det kanske finns saker, som du skulle kunna omprioritera lite grann.

För min del har Eugenia och jag "skruvat ned" mycket av de traditionella ritualerna när vi kom till Spanien. Det finns liksom mindre behov av dem. Men det finns några andra saker som blivit rituella istället. De ska jag försöka att skildra under den kommande veckan. Vi börjar idag med en av de mysiga musikanterna, som vi låter förgylla vår jul. Celine Dione och ett av hennes julverk, det är en skön låt utan bildspel. Vi hoppas att du hade tid att lyssna en stund på musiken. Hitta lite julstämning och extra arbetsglöd.

söndag 14 december 2008

Oj vad det händer den här veckan....


Det har varit en händelsrik vecka inom europeisk storfotboll. Det började redan i måndags då Real Madrid gjorde ett av deras fans efterlängtat tränarbyte. Den "huvudskakande tysken" fick sparken och en rutinerad spanjor blir ersättaren i 6 månader. Det kan bli längre om resultatet blir bra. Den nye mannen är Juande Ramos, som har erfarenheter både ifrån Barcelona och Sevilla i Spanien, samt senast hos Totteham i England.

Tisdag och onsdag var sista omgången i Champions League, där det blev några uppseende väckande resultat. Barcelona och Inter förlorade sina matcher och Real Madrid lyckades bryta en förlustrend med 3-0 hemma mot Zenit. Det har givit oss 16 lag som ska tävla om slutsegern. Vilka som möter vilka kommer att lottas på fredag, då jag ska beskriva spelsituationen. DN gjorde i torsdags en egen bedömning om favoritskap och ranking av klubbarna. De satte Barcelona hägst upp, vilket inte ärr förvånande efter deras spel under hösten. Något som dock gläder en gammal "Real fan", är att de placerades på 7:de plats. En placering som betyder att de, en grupptvåa, har petat ned två gruppsegrare i rankingen.


Igår var det dags för El Classico, möte mellan Barca och Real. Den här gången i Barcelona och med hemmalaget som självklara favoriter. Barca har hela hösten dominerat "la Liga" och haft ett mycket starkt spel. Real Madrid har dock spelat mindre övertygande och har en trupp som är tungt skadedrabbad. Minst 3 spelare av de 24 är borta resten av säsongen, bland dem den store målspottaren van Nistelrooy. Det blev stora omplaceringar av manskapet inför matchen och tvungna att hämta 3 nya gubbar ifrån "B-laget". Det började dessutom i moll. Sneijder skulle vara mittfältmotor och spelfördelare, "höll" en halvtimma. Den gamla skadan gjorde sig ordentligt påmind och han blev ersatt av en av de nya. Trots dessa "molltoner" klarade laget av 83 minuter utan baklänges mål, sedan kom de två stycken på 10 minuter. Det ena t.o.m. på förlängningen. Båda målen är av den karraktären att en "fanatiker", utan vidare skulle betrakta dem som rena turmål. Barca tog med segern ett steg närmare ett ligaguld, men det återstår 23 omgångar. Så de får inte ropa "Vi vann ligan!" ännu.

tisdag 9 december 2008

Kunde du tro det.....

....att det finns flera som tror på tomten? En av dem är en världsartist bland moderna gitarrister. 1978 gjorde han en fantastisk bluestolkining av den klassiska "Rudolf med röda mulen". Det skedde bl.a. på hans gratiskonsert i Canada. Den har släpts på som singel, samt ska ha varit ett spår på någon av gruppens album.

Lyssna noga, så kommer nog tomten till Dig oxå!








Vem gitaristen är Kith Richard i Rolling Stones. De du var grejer och något att tro på inför julen

lördag 6 december 2008

Skillnaden är olika.....


Det finns massor av skillnader mellan Sveige och Spanien. Jag kom själv på två viktiga idag på eftermiddagen. Klockan var ungefär 15.00 och jag hade suttit ute på terrassen i en dryg halvtimma. Jag hade njutit av solen och "gosat mig" i 20 graders värme. Då gick jag in och för att titta på en sportsändning på TV. Till att börja med hamnade jag i en direktsändning ifrån Östersund och en tävling i skidskytte.


Det var då jag upptäckte två stora skillnader. Skidbanan var upplyst av "konstljus" och marken var krititvit. SNÖ! Sedan fick jag se en termometer, som talade om att skillnaden var mer än 25 grader. Brrrrr! Folket stod i mörker på läktarna och rörde sig rythmiskt för att inte frysa.


Jag blev tvungen att kolla några saker på nätet. Först solens upp-och-nedgång, Stockholm mot Alicante. Upp går den ungefär samtidigt 8. 30 mot 8.00, ned är skillnaden större 14.50 mot 18.00. Temperaturen i ligger snitt för december, i Stockholm kring 0 mot Alicante runt +10. Jag har nu bott här ner i drygt 7 år och har aldrig under hela den tiden upplevt ett enda tillfälle med 0 eller minusgrader. Det har inte heller funnits en enda snöflinga i min omgivning.


Det finns ju andra skillnader oxå, men de tar vi en annan gång.

tisdag 2 december 2008

Hela folkets hjälte...

Det började för länge sedan i Liverpool. Först blev det en erövring av Hamburg. Sedan kom Liverpool, England och Europa. För att senare lägga hela världen "för sina fötter". Han hanterar gitarr och klaviatur med en enorm skicklighet. Munspelet som en ängel och sjunger som en gud. Han har en snudd på svart bluesfeeling. Det är en fantatisk låtskrivare, speciellt när han jobbar i lag med ungdoms vännen Paul.

Vem jag skriver om? Tryck på pilen får du höra.








Kände du igen honom på rösten? John Lennon, vem annars.

måndag 1 december 2008

Det händer grejer för miljön!





I år genomförs den globala klimataktionsdagen 6 december.

Det sker i samband med FN:s årliga klimatförhandlingar i
Poznan, Polen 1–12 december.
(Mera om den kommer senare.)



Häng med på klimatedemonstration på lördag.

Klimatdemonstration och filmvisning - häng med!

Det är bråttom nu. Klimatförändringarna kräver att vi agerar. Därför genomförs den 6 december 2008 demonstrationer och manifestationer mot klimatförändringar världen runt.

Vi vill skicka ett budskap till våra politiker att ta krafttag för att stävja klimatförändringarna.

Häng med!

I Stockholm ses vi fem i tolv vid Norra Bantorget och avslutar vid Sergels torg 13.30.

Därefter är du välkommen på visning av vår nya film
På väg mot framtiden på Kulturhuset.

Det här är en inbjudan ifrån Greenpeace som gärna vill se Dig som deltagare!