måndag 28 april 2008

Min vrå i livet

Den här helgen har gått mycket i njutningens tecken. Visst har vi gjort lite nytta oxå, men mest av allt har vi njutit av ett härligt väder. Spanien bjuder förnärvarande på rent sommarväder, 25 grader i skuggan och ett nästan spegelblankt Medelhav.

I lördags var det lite allvar inplanerat, vi var ju tvungna att åka och handla. När vi var färdiga på stormarknaden stannade vi vid vår kinesiska favorit restaurang, en wok. Där finns det massor av råvaror att välja och vraka bland. Vad säger ni om paprikan i flera färger; majs, bönor, ärtor och groddar; tomater, gurka och minst tre sorters lök; alla tänkbara och otänkbara skaldjur; flera sorters svamp; samt fisk-, fågel-, gris- och nötkött. När du valt färdigt och din tallrik är välfylld, går du fram till kocken som tillagar allt på några minuter. Medans han låter dina ingredienser koka i all hast, frågar han "Quel salsa?" - Vilken sås vill du ha? Sex olika, från de mildaste via sötsur till de starkare, med Gon Bao som hetast. Den har blivit min favorit, smakrik till tusen och het som en skogsbrand. När din "tallrik" är färdig, serveras den till dig och du får välja blan övriga tillbehör. Sallader, fritterat, olika sorters ris och "svalbon" de där vita, spröda äggvite bröden. Mycket grönt, svamp, skaldjur och minst tre sorters kött, gör att det räcker med några svalbon till mig. Eugenia brukar lägga till lite ris, "men det har vi ju hemma". När vi ätit fördigt "woken", blir det desserten som drar. Här finner du ett antal olika glassorter, kinesiska bakverk och frukter. Vi brukar prova lite av varje sort. Dryckenskapen blir ett lätt val för oss, rent källvatten eller kinesiskt iste. Ifrån de här måltiderna går alltid lyckligt leende och med en stramande skjorta straxt ovanför naveln.


Söndagmorgonen började som den brukar mjukt och stilla med en långsam frukost, sen blir det en lätt promenad efter tidningen. Hos "tidningstjejerna" blir det alltid lite retsamheter kring fotbollen, de är Barca-fans och jag har förståndet att älska Real Madrid (och AIK förstås). Sen tar turen ned till playan och långa, sköna blickar ut över det blå Medelhavet. När vädret är så härligt som igår, blir det hela vägen ner till vattnet utan skor och ett ljuvt, salt fotbad. Vad härligt det är att vandra stilla och känna vågorna plaska kring fotknölar och smalben. Dessvärre har inte solen hunnit ge full effekt ännu på vattentemperaturen, så morgondoppen får vänta några veckor.


När vi är nöjda med turen och en lång stund i solen med havsdoft, tar vi oss hem till terrasssen för att fortsätta att läsa tidningen. När vi är hemma kompletterar vi nyheterna, med lite extra gott kaffe. Jo, det är rätt jag klara spanskan så bra idag, att jag kan ta mig igenom diverse tidningsartiklar. Visserligen får jag be Eugenia om lite hjälp med några ord, men det går långsamt och stapplande.

Jag har tillåtit mig att publicera ett par små bilder med dagens text. De översta är på vår "favorit vrå" på terrassen, där vi njuter stor del av livet. Bilden är några år gammal, men de enda som föröndrats är blomsterprakten, som blivit lite annorlunda och glesare. Fotot är taget snett övergatan, ifrån några vänners balkong. Den andra bilden här bredvid är på en av mina favoriter, passionsblomman. Den har nu i helgen givit oss årens första två blommor. Posted by Picasa

lördag 26 april 2008

Inga vinnare! Bara förlorare?

Den här veckan blev en oavgjord vecka. Tre spännande matcher och ingen vinnare. De upplevs lite grand bara som förlorare.
Barca och Manchester lyckades inte göra ett enda mål på Camp Nou i Barcelona. Det kommer att bli ett spännande möte i Manchester på tisdag! Liverpool hade en ett måls ledning ända till "övertid", då deras norrman nickar in ett självmål. På onsdag möts de igen, då är det Chelsea som har fördelen av hemmaplan .

Sist kom torsdagens "stockholmsderby", där mina "Gnagare" satte ett tidigt ledningsmål. De klarade av att behålla spelet hela halvleken, men efter paus tog "Järnkaminerna" över komandot mer och mer. När sedan Pavey fick "hjärnsläpp", orsakade både straff och egen utvisning, var "loppet kört". Här kommer returen först till hösten, vilket gör att jag vågar hoppas på en AIK vinst.

tisdag 22 april 2008

Ett stillastående Europa

Till kvällen kommer stora delar av Europa att stå stilla. Det beror på att den första av semifinalerna i Champiions League spelas. En helt engelsk uppgörelse, Liverpool mot Chelsea och imorgon möts Manchester United mot spanska Barcelona. Returerna spelas den 29:de och 30:de april.

Det gick en susning redan vid lottningen till "kvarten". Fyra engelska lag av åtta! Arsenal. Chelsea, Liverpool och Manchester United. Dessa kompletterades med, italienska Roma, turkiska Fenerbahçe, tyska Schalke och spanska Barcelona. Lottningen blev så att Arsenal och Liverpool fick mötas, varför bara tre återstår.


De finns tre främsta segrare av kuppen genom tiderna. Spanska Real Madrid med 9 vinster, italienska Milan med 7 vinster och engelska Liverpool med 5 vinster. Så långt som till finalen finns det bara ett svenskt lag som nåt, Malmö FF 1979. Skulle finalen bli rent engelsk, sker något ganska unikt. Det blir i så fall tredje gången två lag ifrån samma serie möts i finalen. Det tidigare är när Real Madrid som slog Valencia, med 1-0 i Paris 2000, samt när Milan spelade 0-0 mot Juventus i Manchester 2003. Milan gick senare segrande ur mötet med 3-2 på straffar. Den 21 maj spelas finalen i Moskva och då får vi se vem som blir säsongens "Champion".

Aurora, våran morgonrodnads gudinna.


Nu har den verkliga våren kommit till La Mata. Det känns i luften ooh märks på vädret. Luften har blivit högre och varmare. Sältan ifrån Medelhavet märks på ett mera markant sätt och temperaturen har stigit. Dagarna är oftast solfyllda, med grader kring de 24 grader och uppåt, vilket betyder nattvärme kring de 18.

Solen har bytt arbetstider, så att de stiger upp tidigare och dalar senare. Vi får en timma på terrassen mellan 7 och 8, för att sedan göra några timmars uppehåll över huset. Till lunch är den tillbaka. Vi har hunnit med årspremiären av lunch i "det fria" och om någon vecka blir det dags för frukost.

På morgonen möts vi av en tystnad, så när som på fågelsången. Spanjoren har en normalt senare dag, än i Sverige. Det beror på klimatet och siestan. Vi har idagarna bytt morgonsångare. Våran vintersångare härfågeln, med sin vackra huvudplym och färgglada klädsel, har ersats av en koltrast.
Den är svart som en AIK:are och ljuveligt skönsjungande. Spanjoren kallar härfågeln "Pyt-Pyt" efter dens sång, ett "pyt-pytanden" upp och ned på tonstegen. Medans våra sångare underhåller, spelar svalorna i mångfald ivrigt i luften.
Eugenia sa i morse, "Vad skönt det är, när det är tyst. Då kan vi höra fåglarna".


fredag 18 april 2008

Ett beslut av vikt

Idag har jag bestämt mig. Eftersom jag inte kan skapa något direkt resultat med mina politiska tankar, ska jag låta dem bli kommentarer hos mina kollegor. De kanske kan få glädje av dem och låta dem vidareutvecklas.

Den här bloggen ska få bli en livsbejakande sida.

onsdag 16 april 2008

Kärleken hettar i solskenet

När solen sken och vi njutit av vänners samvaro hela lördagen,
behövdes det glass för att inte känslorna skulle svalla över.
Posted by Picasa
En minnes bild ifrån den svenska våren Posted by Picasa

tisdag 8 april 2008

Att skapa är viktigt...

Ett av mina stora intressen är skapandet. Jag använder mig idag av två olika uttryckssätt, ordet och bilden. Ordet finner du bl.a. här i bloggen. Det är bild jag vill presentera idag. Du finner det dels via mitt skrívna ord, dels som en serie fotografíer (kommer att visas senare).

Bilden är den del som jag mest utvecklat. Blyertsen och oljan är mina viktigaste arbetssätt. När jag arbetar går det ofta ganska fort ifrån tanke till färdig bild. Mitt uttryckssätt skulle jag vilja kalla naturmodernistiskt. Elementen är naturliga, men bilden totalt blir en modern tolkning. Det betyder att kvinnan blir ett moln, som svävar i en blå himmel. Jag trivs med att arbeta i lite rejäla format, oftast 70 centimeter eller mer på minst ena ledden. Färgerna skall vara klara och inte för många i varje bild. Mina dukar är oftast av den moderna 1 tum tjocka modellen. Min målning bygger jag upp systematiskt, så att jag skapar basen först. Den klara bakgrunden och centralobjekten fritt placerade ovanpå den. Det skapar rymd och volym åt bilden. Det återkommer ofta vissa figurer i bilderna, hjärta, tårar, händer, tungan och flamingo.

För några år sedan lät jag bygga en studio för mitt måleri på vår terrass. Dessvärre hände det en olycka efter nâgra mânader, taket läckte in regn. Det förstörde dukar och annat material, vilket tog lusten ifrån mitt skapande. Idag har viljan börjat återkomma. Jag har börjat göra skisser, både i huvudet och med blyerts på papper. Min förhoppning är att jag ska få en ny produktiv period i livet.

söndag 6 april 2008

Idag är en av de viktigaste dagarna i mitt liv...

Den 6 april 1980, klockan 20:00 föddes min son David. Det har gjort dagen till en av mina högtidsdagar.

Vilken fantastisk upplevelse det är att se ett barn födas och att sedan få följa barnets utveckling. Det blir år fyllda med enorma minnen, allt mellan en enkel tumsugning till att själv köra familjens bil. Nu är han verksam som förare av 20 tons grävmaskiner, vilket jag ännu inte hunnit uppleva på plats. Jag har bara hört den bruuuuumma via mobilen, när jag ringt honom.

Mina barn och barnbarn är mina stoltheter och stora glädje ämnen. Jag lovar att berätta mera om dem längre fram.

lördag 5 april 2008

Vad jag gjorde igår, får jag ångra idag....

Igår hände det mig. Hjärnan gick för fort och ordet "över" föll bort i fingrarnas rörelse. Så här skulle det stå...

Någon har funderat över ordet "kränkande". Det ordet är ett samlingsord för alla ord med en betydelsen förolämpa, förorätta, oanständigt, sårande, vanärande, etc.

Jag hoppas att det inte blev kränkande, men jag skämdes lite när jag upptäckte felet.

fredag 4 april 2008

Ibland kan en kommentar vara intressant...

Det här är en enkel presentation av sidans regler. Min förhoppning var att de skulle vara så enkelt skrivna, att de blev lätta att följa.

Någon har funderat ordet "kränkande". Det ordet är ett samlingsord för alla ord med en betydelsen förolämpa, förorätta, oanständigt, sårande, vanärande, etc.

Att skriva med hjärta och hjärna.
Det ska Du läsa med en gammalt svenskt ordspråk som utgångspunkt.

- "Den kloke tänker efter före han talar, medans den dumme direkt ångrar vad han sagt."